Prijava
E-news lista = info o novinama i popustima.

 

          

 

VIDEO NADZOR, ŽELITE POVOLJNO?

 

Osnovna podela video nadzora je na:

1. Analogni/Digitalni HD video nadzor - MHD/AHD (kamere od 10€) - SKY


2. IP/HD video nadzor (kamere od 20€) - HIKVISION najpoznatiji svetski brend vrhunskog kvaliteta - kompletna ponuda - klikni ovde

 

Klip koji pokazuje HIKVISION IP video nadzor i detalje o njemu

 

3. Još jedna varijanta IP/HD video nadzora je - DAHUA najbolji odnos cene i kvaliteta - kompletna ponuda - kliknite ovde

 

 

MHD je skraćeno od Multi High Definition i to je standard koji objedinjuje AHD, TVI, CVI i CVBS (stari analogni standard). Prosto 4 u 1 standard koji objedinjuje sve standarde. Takve kamere uvek imaju dugme (4 u 1) sa kojim prebacujete na željeni standard. 

 

AHD je skraćeno od Analog High Definition

 

U svetu odavno vlada IP video nadzor i to u odnosu 70% IP video nadzor, 30% analogni/digitalni HD video nadzor. Kod nas u Srbiji, zbog još uvek visokih cena IP kamera, za naš sandard, je upravo obrnuta situacija. Analogni/digitalni HD video nadzor je na 70% dok je IP video nadzor na 30% udela u tržištu. 

Pojavom AHD/MHD tehnologije situacija se drastično menja i IP video nadzor dobija oštru konkurenciju ali u segmentu do 4Mpx. IP video nadzor ima tu prednost što su kamere sa daleko većim rezolucijama od 4Mpx pa do 16Mpx i više.  

Zašto je AHD/MHD tehnologija pogodna za Srpsko tržište?

Cena za AHD/MHD je drastično niža od IP tehnologije. 

Kablovi su isti kao i za zastareli video nadzor, koaksijalni, te na iste kablove samo stavite modernije i bolje kamere sa mnogo boljom rezolucijom.

Snimači AHD/MHD primaju na sebe i zastarele analogne kamere a i postao je standard da mogu da prime i IP kamere.

 

AHD - Analog High Definition

Kod analognog video nadzora se pojavila AHD/MHD tehnologija koja za isti novac, pruža mnogo bolji kvalitet slike. AHD/MHD tehnologija je standard za mala i srednja preduzeća i privatnike za koje je SKY brend idealan. 

Kompletna ponuda AHD/MHD video nadzora.

 

KOMPLETNA UPUSTVA KAKO SE SETUJE AHD/MHD DVR - PDF

NAJNOVIJI CMS SOFTVER ZA DVR

AHD/MHD komplet sa 4 kamere (primer) - NOVA TEHNOLOGIJA

Da bi prikupili sliku sa više kamera potreban je jedan centralni uređaj kao što je AHD/MHD DVR (Digital Video Recorder). Uzećemo, na primer, 4 kanalni AHD/MHD DVR a to znaći da može na njega da se povežu 4 analogne AHD kamere. Svi moderni AHD/MHD DVR uređaji, uglavnom, za snimanje koriste hard diskove SATA 2 ili SATA 3. Kada se kupuje AHD/MHD DVR uz njega ne dolazi hard disk, već se on kupuje posebno. Napravićemo sada primer za osnovni paket za snimanje sa 4 kamere.

Osnovni (basic) paket za snimanje 4-kanalni - AHD/MHD DVR + 4 X MHD kamere:

1. MHD DIT20 1Mpx 15€ x 4 komada = 60€

2. 10m gotovog kabla sa konektorima 5€ - 6€ x 4 komada = 25€ - 30€

3. jedan adapter za struju za kameru AC/DC 12V 1A 4€ - 5€ x 4 komada = 16€ - 20€

4DVR-4 kanalni 60€ - AHD/MHD EB7804

5, HARD DISK 1 TB - 57€ - 60€

UKUPNO OSNOVNI (basic) AHD/MHD VIDEO NADZOR 4-kanala = 218€ - 230€
OVO SU OKVIRNE CENE. Cene variraju u zavisnosti od dobavljača, popusta, trenutnog lagera i kursa EUR/USD.

*Napomena: Ovo su samo primeri i u zavisnosti od dužine kabla i modela kamera cena je različita za komplete.

Na disk od 1 TB (tera bajt) može da se snima oko 10 dana, ako se ostavi maksimalna rezolucija i 25fps (fps = frame per second = slika po sekundi) ukupno za 4 AHD/MHD kamere. Ako se smanji rezolucija, broj fps i smanji broj potrebnih kamera, koje se snimaju, pa i ako se uključi snimanje na pokret može 1 TB da posluži i za mnogo duži period snimanja.

Kada u okviru analognog AHD/MHD video nadzora postoji AHD/MHD DVR onda je moguće sliku sa više analognih AHD/MHD kamera posmatati preko interneta. AHD/MHD DVR uređaj sigurno dolazi sa LAN portom (RJ-45 priključkom) te je moguće kompletan video nadzor postaviti na postojeću računarsku mrežu (LAN mrežu). Ako je ta mreža na internetu, AHD/MHD video nadzor možete vršiti sa bilo kog udaljenog mesta pa čak i sa mobilnog telefona. Uz svaku AHD/MHD DVR uređaj se dobije i sav potreban softver za postojeće mobilne telefone.

  

U donjem filmu smo u detalje objasnili kako se instalira AHD/MHD video nadzor sa 4 kamere i mikrofonom:

https://youtu.be/HsEAIvXcOJY

 

Kako se napajaju AHD/MHD kamere imate pokazano u sledećem filmu:

https://youtu.be/Cw4-Vo2GDdI

 

Napajanja za analogne kamere - ponuda - više detalja..

Da bi lakše objasnili koji sve kablovi postoje kod analognog AHD/MHD video nadzora napravili smo kratak film o tome:

https://youtu.be/cjpa2D6uL0E

 

Kablovi za analogni AHD/MHD video nadzor - ponuda - više detalja...

Postoji mnoštvo adaptera i konektora za analogni video nadzor. Uglavnom se svodi na BNC konektore i razne BNC i RCA adaptere. U filmu imate celu paletu takvih konektora i adaptera:

https://youtu.be/0hoA-Bwh6X4

 

Ponuda adaptera i konektora za analogni AHD/MHD video nadzor - više detalja..

 

 

IP VIDEO NADZOR

 

Jedan od vodećih brendova za IP video nadzor je HIKVISION - klikni ovde

Žašto IP video nadzor? Svaka IP kamera je, praktično, mali računar pod, uglavnom, Linux operativnim sistemom a kamera je tu više dodatak. Kako računari imaju u sebi procesore i memoriju oni su sposobni da mnogo stvari urade sa slikom koju dobijaju od unutrašnje kamere. Bilo koja IP kamera ima, obavezno, priključak RJ-45 (LAN priključak ili port) a ako je još i wireless ona pored LAN priključka ima u sebi i mini wireless karticu. IP kamera ima u sebi i web server te je moguće kameri pristupiti iz bilo kog web browser-a: Inernet Explorer, Google Chrome, Opera ... itd. IP je skračeno od Internet Protokol i takve IP kamere su vrlo pogodne za instalaciju u već postojeću LAN mrežu (računarsku mrežu). Takavi "mali računari + kamere", koje zovemo IP kamere su spremni za internet i ne trebaju im dodatni "prelazi" (uređaji) kao kod analognih kamera, da bi se slika posmatrala preko interneta. Najjeftinije su i za instalaciju a prednosti u odnosu na stare kamere, stariju tehnologiju (CCTV, Analogne) su:

- mnogo bolja rezolucija, kvalitet slike, preko 16Mpx
- lako se uklapaju u postojeću računarsku mrežu,
- jeftino je snimanje, dovoljan je neki PC računar a ne kao ranije skupi NVR, DVR ili VHS uređaji,
- sav softver za snimanje i za internet se dobija besplatno uz svaku kameru bilo TP-Link bilo Vivotek ili HIKVISION,
- mogu se namestiti da snimaju samo kada se desi pokret (motion detect),
- sve IP kamere su spremne za internet
- mnoge druge prednosti

 

Kod IP kamera postoji i još jedna velika prednost a to je da neki modeli mogu da se pomeraju u svim pravcima. Isto to izvesti kod analognog video nadzora je užasno skupo i komplikovano. Kamera TP-Link NC450 je primer takve kamere koja se pomera u svim pravcima tzv Pan, Tilt, Zoom = PTZ kamera. P - pan (levo - desno) 300 stepeni , T - tilt (gore - dole) 120 stepeni, Z - zoom,..

 

 

 

 

Submit to FacebookSubmit to Google PlusSubmit to TwitterSubmit to LinkedIn