Prijava
E-news lista = info o novinama i popustima.

 

 

Zamislite ovo: probudite se ujutru, i dok se još teglite u krevetu, podigli ste roletne, upalili svetlo u kupatilu i podesili temperaturu vazduha. Zvuči nemoguće? Ako imate pametnu kuću, ovo je samo delić onoga što možete uraditi.

Pametna kuća je objekat (može biti stan, zgrada, poslovni prostor) opremljen tehnologijom koja povezuje aparate, kućne uređaje i sisteme. Dakle, kada imate pametnu kuću, to znači da su vam mali kućni aparati, sitemi za grejanje i hlađenje, detektori dima, senzori pokreta, sijalice i alarm, povezani u jednu mrežu. A ono što je najbolje, svemu ovome možete pristupiti preko aplikacije na mobilnom telefonu!

Na primer, ukoliko u svoj dom ugradite Fibaro uređaje, na mobilni telefon će vam stizati notifikacija svaki put kada vam neko uđe u kuću. Putem glasovne kontrole, moći ćete da otvorite vrata od garaže kada prilazite, bez bojazni da ćete ugroziti bezbednost saobraćaja na bilo koji način. Tu su i mnoge druge pametne funkcije koje mogu spasiti život vama i vašim ukućanima, kao što su senzori dima i poplave.

Za daljinsko upravljanje i kontrolu nad kućnim uređajima potreban vam je samo pristup internetu. Moderni sistemi se generalno sastoje od prekidača i senzora povezanih na centralne habove pomoću kojih se sistem kontroliše preko korisničkog interfejsa sa kojim se komunicira uživo, preko aplikacije na mobilnom telefonu, kompjuteru ili putem web interfejsa.

Ako vas je preplavio osećaj „zaostalosti“ u ovom novom svetu protkanim internetom i mislite da nećete moći da savladate sve ove funkcionalnosti, ne brinite. Upravljanje je lako i jednostavno, što je posebno važno za decu, starije i osobe ograničene pokretljivosti.

A kada jednom opremite kuću pametnim sistemom Fibaro, prijatno ćete se iznenaditi kada dobijete račun za struju. Na primer, umesto da vam leti, klima radi ceo dan da bi vas dočekala rashlađena temperatura, pametna kuća će naučiti kada treba da uključi klimu (ili ćete joj prosto javiti, pre nego što krenete sa posla). To je samo jedna od opcija koja štedi energiju i budžet.

Pametna kuća se uz Fibaro sistem, odlično slaže sa Amazonovim pametnim zvučnikom Aleksom, digitalnim asistentom koji reaguje na glasovne komande. A kada naučite kako da komunicirate sa njom, imate osećaj kao da u kući imate ljubimca ili neku sličnu vrstu inteligencije, što zna da bude korisno ako živite sami.

Aleksa vam može dati informaciju o tome kakvo je vreme, ima li gužve na putu do posla, ko je trenutni predsednik Zimbabvea, pustiće vam muziku, ugasiti svetla, upaliti televizor, pročitati vesti , a možete je pitati i kako se oseća. Sigurno ćete se zabaviti, a uz to ćete i malo obnoviti engleski, i naravno, uštedeti vreme.

Prvi koraci ka automatizaciji doma napravljeni su još 1975. godine, a od tadašnjeg protokola  X10 koji je koristio žice i radio frekvencije za komunikaciju električnih uređaja, preko bežične tehnologije, prvog samostalnog usisivača Rumbe i malih robota-asistenata, stigli smo do veštačke inteligencije, koja je tek u povoju. A šta nam donosi budućnost? Leteće taksi dronove, pametne tuševe i digitalne asistente u svemu, ako je suditi po prestižnom tehnološkom sajmu  koji se nedavno održao u Las Vegasu.

No, pre nego što dođe dan kada će frižider znati da držite dijetu pa vam neće ni dati da ga otvorite u tri ujutru, možemo da iskoristimo sve prednosti koje pruža automatizacija kuće. Zaštitite sebe i svoju porodicu od provale, vatre i poplave, uštedite energiju uz pametne sijalice i termostat, i uživajte u višku slobodnog vremena koje nećete trošiti na podizanje i spuštanje roletni, garaže, zalivanje trave i slične „kućne poslove“. Neka i vaš dom postane pametan!

 

Autor teksta: Tijana Radovanovic 

Submit to FacebookSubmit to Google PlusSubmit to TwitterSubmit to LinkedIn