Prijava
E-news lista = info o novinama i popustima.

TP-Link TL-WR842ND - multifunkcijski N wireless ruter iz serije 8

Na prvi pogled ovaj ruter ima nekoliko stvari koje su poboljšanje. Postoji dugme za uključivanje/isključivanje wi-fi signala i reset dugme nije više rupica u koju se gura nešto malo špicasto već normalno dugme.

On ima i mogućnost da se preko njega emituju 4 Wi-Fi mreže tj. da se objave 4 SSID-ija.

 

Kao što je i bilo logično moguće je za svaku Wi-Fi mrežu setovati zasebno za svaku Wireless zaštitu.

Ovo je pogodno kada hoćete zaštititi vaš lokalni poslovni LAN i dati mu najveći protok za internet.  To je moguće izvesti preko IP&MAC Binding opcije. Poslovnim računarima preko ove opcije dodelite određene IP adrese na osnovu MAC adresa. U Bandwith control opciji date smanjeni protok za adrese koje su van IP ranga vaše poslovne mreže. Tako vaši gosti u firmi mogu da se loguju na svoj SSID (npr. „gosti“) koji dobija specifične IP adrese za koje je ograničen protok za internet. Time ste dobili da gosti ne smanjuju protok vaše poslovne mreže i ne ometaju vas u radu a opet imaju dovoljno interneta koliko im je potrebno.

Preko opcije Access Control i podopcija Rule, Host i Target moguće je iskontrolisati grupe kompjutera po IP adresi tako da recimo zaštitite servere i poslovne kompjutere da ne mogu prići gosti u vašoj firmi koji koriste wireless i internet kod vas. Malo je komplikovanije setovanja ali uz malo koncentracije, volje i poznavanja TCP/IP protokola vrlo brzo se setuje i upravlja pristupima.

Ruter omogućava i pravljenje do 5 IPSec VPN tunela.

USB je multifunkcijski mi može se koristiti kao:
- print server
- media server
- FTP server
- storage server

Kako smo ubacili USB flash i pritiskom na dugme RESCAN ruter ga je pronašao i odmah mu dodelio osnovno ime volume1.

Sve što smo trebali da uradimo je da priđemo preko UNC putanje sa \\192.168.0.1 koja je inače osnovna IP adresa rutera.

Isto se može prići i preko UNC putanje \\tplinklogin.net

Isti USB flash koji smo koristili u funkciji Storage Sharing smo iskoristili i za FTP server.

I dobili smo pristup preko FTP-a

Čak smo i uspeli prostim klikom na „Internet Access – Enable“ da naprvimo server koji je vidljiv i spolja, preko interneta.

Ruter vam lako pruža mogućnost da napravite media server od storage uređaja koji imate na njegovom USB portu. Ako vam je TV ili player u mreži sa ruterom bilo kojim putem Wireless ili preko Ethernet kabla vi lako dobijate i media server sa koga možete direktno puštati filmove, muziku, slike...

Jedino gde ostaje još da se razvija podrška je u domenu print servera. Na TP-Link-ovom sajtu smo našli da se podržava, trenutno, samo nekoliko modela najnovijih printera. Tu je u planu da se naprave poboljšanja u smislu novog firware-a i SW utility-ja koji će vrlo brzo povećati broj podržanih printera.

Zaključak: Vrlo interesantan ruter sa mnogo nižom cenom od čuvenog WR1043ND modela koji ima USB port. Još jedan pravi pogodak TP-Link-a i za njega se očekuje svetla budućnost.

 

Submit to FacebookSubmit to Google PlusSubmit to TwitterSubmit to LinkedIn